Prowadzenie kompostownika i zalety kompostowania
Tomasz Galicki 20.09.2011, czytano 96 razy, pobrano kod HTML 8 razy, komentarzy 0.
W
ciągu całego roku gromadzimy bardzo wiele roślinnych odpadków i to nie
tylko z ogrodu, ale także z gospodarstwa domowego. Unikamy więc
konieczności wywozu większej ilości śmieci lub palenia uschłych roślin
dodatkowo uzyskując bardzo cenny i efektywny nawóz.
Kompost to
najtańszy i najbardziej naturalny materiał nawozowy posiadający bogate
zasoby materii organicznej, idealnej do użyźniania gleby. Dodatkowa
zaleta? Kompost nie jest szkodliwy i nie stanowi zagrożenia dla
środowiska, tak jak nawozy mineralne czy nawet obornik.
Rozpowszechnione
są dwa sposoby prowadzenia kompostownika zależne od miejsca
kompostowania. Ewentualnościami jest tu pryzma lub kompostownik.
Pierwszy sposób należy do tych łatwiejszych, ponieważ nie wymaga zakupu
czy budowania kompostownika, ale... Kompostownik to większa estetyka,
uporządkowanie i ochrona materiału przed wiatrem czy wysuszeniem przez
słońce, które jest niepożądane.
Najbardziej
nowoczesną metodą kompostowania jest użycie w tym celu specjalnych
worków kompostowych. To wykorzystanie tradycyjnego sposobu w dyskretny i
szybki sposób (dyskretny, ponieważ nie każdy chce mieć w ogrodzie
kompostownik).
Kompostownik
zakładamy na przestrzeni wiosny, aż do jesieni. Najważniejsze jest, aby
temperatura była dodatnia. Decydując się na pryzmę należy wybrać
stanowisko zacienione i osłonięte od wiatru. Materiałem do kompostowania
będą resztki roślin, liście, chwasty, a także popiół drzewny. Nadają
się tu również odpadki i resztki jedzenia, przykładowo obierki z owoców i
warzyw, także fusy po herbacie. Dobrze jest, jeżeli dodamy również
trochę rozłożonego kompostu, który pozostał z poprzednich kompostowań.
Możemy
również produkować tak zwany kompost jednolity, przykładowo z samych
liści. Należy jednak pamiętać, że im materiał bardziej zróżnicowany, tym
uzyskany nawóz wartościowszy.
Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na pryzmę czy kompostownik, ważne jest zastosowanie odpowiednich warstw.
Pierwszą z
nich powinno stanowić około dwadzieścia centymetrów połamanych gałęzi
(najgrubsze na spodzie). To tak zwany drenaż. Następnie warstwa
pochłaniająca składniki mineralne, które mogą być wymywane przez wodę.
Na gałęzie nakładamy więc torf, ziemię, słomę lub starszy kompost.
Kolejne warstwy materiału należy przekładać ziemią ogrodową, ewentualnie
rozdrobnioną gliną. Pryzma nie powinna mieć więcej niż półtora metra
wysokości. Na jej szczycie formujemy wgłębienie, aby woda z opadów
wnikała w jej głąb.
Ważne uwagi
na koniec. Do kompostowników nie wrzucamy roślin, które były porażone
przez choroby oraz związków wapnia. Kompost nie powinien dojrzewać
również w dołach czy pojemnikach betonowych. Materiał dodawany do
kompostownika powinien być odpowiednio rozdrobniony.
Ogród to twoja oaza spokoju. Nasze narzędzia ogrodowe to klucz do jego doskonałego wyglądu. Wybierz jakość, wybierz wygodę, wybierz nasze narzędzia i ciesz się pięknem swojej przestrzeni zielonej! https://ogrod24.com/milwaukee
OdpowiedzUsuń